"SemtPati" gönüllüleri bekliyor

23 Ekim 2020 - 13:11

Kentimizin sokak hayvanları konusunda ciddi bir reforma ihtiyaç duyduğu yadsınamayacak bir gerçek. Kısırlaştırmadan beslenme ve bakıma, böyle bir reformun en etkili şekilde hayata geçirilebilmesi içinse yerel yönetimin hayvanseverler, veterinerler ve barınaklarla el ele hareket etmesi, tüm tarafların birbirinin tecrübe ve fikirlerinden faydalanması zaruri. 

Kısa bir süre önce hizmete giren “SemtPati” uygulaması, bu yönde atılan hayli önemli bir adım. Peki, SemtPati tam olarak nedir, ne işe yarar?

SemtPati, iş insanı ve hayvansever İpek Kıraç tarafından geliştirilen, Koç Sistem tarafından hayata geçirilen, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Veteriner Hekimler Odası’nın katkılarıyla hizmete giren bir akıllı mobil uygulama.

Ücretsiz olarak indirilebilen bu uygulama sayesinde çevremizde yaşayan köpekleri fotoğraflayıp sisteme kaydedebiliyoruz. Kaydını yaptığımız hayvanların özelliklerini ve ihtiyaçlarını da sisteme girebiliyoruz. Böylece bu bilgilerin uygulamayı kullanan diğer kullanıcılar tarafından da görülmesini sağlıyoruz. 

İpek Kıraç, bakımını üstlendiği köpek sayısının 18’i bulması ve arabasında mamalar dışında hiçbir şeye yer kalmamasıyla bir farkındalık yaşadığını anlatıyor. “Ben elimden geleni yapıyordum ama fark ettim ki, bireysel çabam artık yetmiyordu” diyor ve SemtPati’nin işlevini şöyle özetliyor:

Veri temelli SemtPati mobil uygulaması sayesinde İstanbul’daki sokak hayvanlarının mahalle bazında ‘adedi, kim besliyor, ilaçlarını gerekiyorsa kim veriyor, o bölgedeki hangi veteriner yardım edebilir, kısırlaştırma, sahiplendirme ve aşılama gibi ihtiyaçları neler, fiziksel özellikleri, fotoğrafları’ da dahil olmak üzere kayıtlarının tutulması mümkün olacak. Tüm şehrimizin mahalle mahalle ‘sokak köpeği haritalandırması’ da bu sayede yapılabilecek.

SemtPati, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Kıraç’ın imzalarıyla hayata geçirildi

Sokak hayvanları ile ortak bir yaşam kültürü oluşturmak hedefiyle iki sene önce yola çıkma kararı aldıklarını söyleyen Kıraç, bu modeli İstanbul’un ardından ülke çapında yaygınlaştırmayı hedeflediklerini, tüm hayvanseverlerin desteğini beklediklerini belirtiyor. 

SemtPati, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Kıraç’ın imzalarıyla hayata geçirildi. Kıraç, kurulan dayanışma ve iş birliği için müteşekkir olduğunu söylerken, İmamoğlu da düşüncelerini şöyle dile getirdi:

Bu toplumsal bir olay. Sahiplendirme ayağına da çok inanıyoruz. İştiraklerimize de bu arada başladık. Geçen ziyaretimde de söyledim; her iştirakimiz, şirketimiz, birimimiz alanı uygun olduğu kadar, mutlaka köpek sahiplenecek. Bu talimatı verdik. Arkadaşlarımız, Genel Sekreterimiz olsun, diğer iştiraklerimiz olsun bu konuya hassas bir şekilde eğiliyorlar. Dileğimiz; SemtPati uygulamasını bütün vatandaşlarımızın indirmesi ve indirmesi ile beraber sokak köpeklerinin durumlarının tespiti noktasında tek başına etkinlik gösterebilecek olması. Bunu önemsiyoruz. Özellikle gönüllü olmak isteyen vatandaşlarımızı her zaman yanımıza bekliyoruz. Bu konuda elbette burada yıllardır bu işe kendini adayan gönüllü dostlarımız var. Onların katkıları da önemli. Bizim gönüllü ağlarımız da var, onların da sürece katkılarını önemsiyoruz.

İST'in üçüncü sayısında yer alan, hayvan sahiplenmiş ünlü isimlerle yaptığımız söyleşileri okumak için tıklayın

Hayvan
SemtPati
IBB
Ekrem İmamoğlu
İpek Kıraç
Sokak hayvanları
empty-result-block

BENZER

Kentleri sular altında bırakan seller, şiddetli fırtınalar, hortumlar yeni normalimiz. Evet, Türkiye’de bile. Bu nedenle iklim krizi, artık yerel yönetimlerin gündemine giriyor.
20. yüzyılın ilk yarısında düzenlenen olimpiyat oyunlarında ve diğer tüm önemli yarışlarda Türkiye adına pedala asılan bir Talât Tunçalp vardı. 1915’te İstanbul’da doğmuştu ama ilk yarışı sebebiyle spor tarihine “Ankaralı Talât” olarak geçti. Şampiyondu. Daha sonra da yönetici olarak spora katkı sunmaya devam etti. Büyük organizasyonlara imza attı. Ne yazık ki İstanbul’a bir bisiklet yarış pisti hayalini gerçekleştiremeden aramızdan ayrıldı. Vefatından bir yıl kadar önce, 101 yaşındayken, zihni halen berrak bu şampiyonla sohbet etme şerefine nail olan Aydan Çelik anlatıyor.
Bundan bir sene önce yayın hayatına merhaba diyen dergimiz aslında İstanbul Belediyesi’nin 1924 yılında başlattığı bir geleneğe katılan son halka. Şehrin kültür, sanat ve sosyal hayatına katkı sağlamak amacıyla 97 yıl önce çıkarılan Şehremaneti Mecmuası’ndan İST’e uzanan yolu Emin Nedret İşli kaleme aldı.