Beyazıt Camii’nde Ramazan sergisi

Fotoğraf
Faik Şenol
24 Şubat 2021 - 14:22

Ramazan ayı boyunca eskiden teravih namazından sahura kadar geçen sürede çeşitli eğlenceler düzenlenirdi. İstanbul’un Şehzadebaşı ve Feshane semtlerinde olduğu gibi diğer şehirlerde de sokaklar panayıra dönüştürülür, ortaoyunu, Karagöz gösterileri ve çeşitli konserler düzenlenirdi. Ramazan’ın bir diğer geleneği de bazı camilerin avlularında halkın alışveriş yaptığı sergilerin düzenlenmesiydi. İstanbul’da 29 Aralık 1931 Pazartesi günü Ramazan ayının ilk günüydü. Geleneksel Ramazan Sergisi de aynı gün Beyazıt Camii’nin avlusunda açıldı. Her sene açılan sergilere halk yoğun ilgi gösterir, gazeteler de yaşananların haberlerini yapardı.

Faik Şenol'un 12 Ocak 1932'de Akşam gazetesinde yayımlanan fotoğrafı

Akşam gazetesinin usta yazarı Hikmet Feridun Es’in Beyazıt Camii avlusundaki sergiyle ilgili “Haniya haysiyetli sucuklar!” başlıklı izlenim yazısı 12 Ocak 1932 Salı günü Faik Şenol’un fotoğrafıyla yayımlandı:

Beyazıt Kütüphanesi’nden çıkınca kulağıma tiz perdeden sesler geldi:Haydi efendim... Hoşaflıklarımız var...
Âlâ reçel... Âlâ reçel...
Sucuğa gel... Pastırmaya gel...” “Haniya haysiyetli sucuklar... Haysiyetli sucuklar!
Bilhassa bu “haysiyetli sucuk!” sesi merakımı uyandırdı... Birkaç adım attım. Uuuu... Beyazıt Camii’nin avlusunda muazzam bir sergi açılmış... Avlu adeta kocaman bir bonmarşe halinde idi... İğne iplikten, kalaylanmış bakır sahanlardan, hacı yağlarından, tespihlerden, kuru erik, kuru kayısı gibi hoşaflıklardan, pestillerden, tespih ve ağızlık satanlardan tutun da sucukçulara, pastırmacılara kadar bütün çarşamba pazarı esnafı burada... Sergi epi [epey] kalabalık.

Faik Şenol
IBB
Fotoğraf
Belge
Tarih
Cengiz Kahraman
Sayı 005

BENZER

Cilalı İbo Perili Köşkte filminde küçük bir rolle sinemaya adım attı. Daha sonra yapımcılığa soyundu. Kapıcılar Kralı’ndan Selvi Boylum Al Yazmalım’a pek çok filmin yapımcılığını üstlendi. Beyoğlu, Arif Keskiner denince akla gelen bir başka şey. Kurucusu olduğu Sinema Sevenler Derneği Lokali, namıdiğer Çiçek Bar, sadece Yeşilçam’ın değil edebiyat ve sanat dünyasının da nabzını tuttu bir dönem. Osmantan Erkır, akademisyen ve yazar Haluk Oral ile İST Genel Yayın Yönetmeni, gazeteci Nazım Alpman’ı da yanına alarak Arif Keskiner’i evinde ziyaret etti, tavla eşliğinde dönen muhabbete ortak oldu, eşsiz hikâyeler dinledi...
Geçmişi bir asırdan uzun zamana dayanan İstanbul Şehir Tiyatroları’nın sergilediği ilk oyun, Fransız yazar Émile Fabre’ın eserinden Türkçeye uyarlanan Çürük Temel’di. Emin Nedret İşli, koleksiyonunda bulunan tanıtım kitapçığından yola çıkarak bu oyunun özelliklerini yazıyor ve 1916 olarak bilinen ilk temsil tarihini 1915 olarak tespit ederek çok yaygın bir yanlış bilgiyi de düzeltiyor.
Sanatçı adaylarını galerilerden koleksiyonerlere geniş bir kitleye tanıtmak adına faaliyet gösteren BASE, beşinci yılında misyonunu heyecanla sürdürmeye devam ediyor.