Fotoğraf sanatçısı ve gazeteci Ergun Çağatay’ın (1937-2018) “Biz Buralıyız. Türk-Alman Yaşamı 1990. Ergun Çağatay Fotoğrafları” sergisi, Türkiye ile Almanya arasında imzalanan İşgücü Antlaşması’nın altmışıncı yılı vesilesiyle, 2021 yazında Almanya’nın Essen kentinde yer alan Ruhr Müzesi’nde açılmıştı. Ruhr’da 31 Ekim’e dek açık kalan serginin İstanbul ayağı şimdi Almanya Başkonsolosluğu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle Goethe-Institut tarafından düzenleniyor.

"Almanya’daki Türk yaşamı konusu daha önce hiç bu kadar geniş ve çok yönlü bir şekilde fotoğrafik olarak belgelenmemişti. Kapsamlı raporunda Çağatay, Türk göçmenlerin dünyasına ilgiyle bakıyor ve Türk göçünün Almanya’yı nasıl değiştirdiğini de gösteriyor” diyor Ruhr Müzesi Direktörü Prof. Heinrich Theodor Grütter. Bahsi edilen fotoğraflar, Ergun Çağatay’ın 1990 yılı Mart ile Mayıs ayları arasında sırasıyla Hamburg, Köln, Werl, Berlin ve Duisburg duraklarından oluşan beş şehirlik gezi turunda çekilmiş. Bu geziler sonucunda ortaya tam 3 bin 500 fotoğraf çıkmış. Çağatay, gezisi boyunca her yaştan Türkiye kökenli birinci ve ikinci nesil göçmen aileleri evlerinde, iş yerlerinde, çeşitli etkinliklerde, camilerde, manavda, protesto eylemlerinde ve bireysel olmak üzere pek çok farklı yerde ve durumda fotoğraflamış. Çağatay’ın fotoğrafları, Almanya’nın çok kültürlü bir topluma nasıl dönüştüğünü belgelemesinin yanında, Berlin Duvarı’nın yıkılması (Kasım 1989) ve Almanya’nın yeniden birleşmesi arasındaki zaman diliminde çekilmiş oldukları için de ayrıca önem arz ediyor.

İzmir doğumlu Ergun Çağatay, İstanbul Robert Kolej’deki eğitiminin ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne girdi ancak buradaki eğitimini tamamlamadı. Fransız fotoğraf ajansı GAMMA, Associated Press ve New York’taki Time/Life grubu, Çağatay’ın çalıştığı mecralar arasında.
“Biz Buralıyız. Türk-Alman Yaşamı 1990. Ergun Çağatay Fotoğrafları” sergisi, İstanbul dışında Ankara ve İzmir’de de görülebilecek.
Almanya ile Türkiye arasındaki İşgücü Antlaşması’nın tarihine ışık tutan Misafir, Göçmen, Yerli: Almanya’ya İşgücü Göçünün 60’ıncı Yılı, İBB Yayınları’ndan çıktı. Yirmi üç yazarı bir araya getiren kitap, altmış yılı acısıyla tatlısıyla, büyük bir titizlikle belgeliyor. Kitabı İstanbul Kitapçısı mağazalarından ve istanbulkitapcisi.com adresinden satın alabilirsiniz.