Arşivcilik önemli, gerekli ama hayli zahmetli bir uğraş. Önemli ve gerekli çünkü tarihe kayıt düşmenin, kişiler, mekânlar, olaylarla ilgili gelecek nesillere bilgi aktarmanın tek yolu... Zor, çünkü eğer vaktinde bir arşiv oluşturmak amacıyla yola çıkılmadıysa, yıllar sonra belgeleri, fotoğrafları, eserleri toparlamak, bir araya getirmek, bilinmiyorsa yıllarını, yerlerini keşfetmek büyük bir çaba, daha ötesinde zaman gerektiriyor. Tüm bunları başardıktan sonra ise, ortaya çıkan arşivlerin en ideal koşullarda muhafaza edilmesini sağlamak zaruri...
Ülkemizde ve özellikle şehrimizde günümüze dek ulaşabilen ve zaman içinde iyileştirilen, geliştirilen çok çeşitli arşivler yanı sıra, bu arşivlere sahip çıkan kuruluşlar, kütüphaneler, müzeler, kişiler, özel şirketler var. İBB Yayınları aracılığıyla okuyucuyla buluşan Kadın Özel Arşivlerinde 40 Kadın 40 Hayat kitabı, toplama, saklama ve arşivlemenin gelecek nesillere bilgi aktarımı konusunda ne kadar kritik bir önem taşıdığının somut bir kanıtı.

"Bu kitap, İstanbul’da çeşitli kurumlar bünyesinde bulunan kadın özel arşivlerinin izini sürerek, bilinen biyogra lere yeni bilgiler de ekleyerek konunun uzmanlarınca özenle hazırlandı. Bu çalışma, aynı zamanda özel arşivlere, kadın özel arşivlerine de dikkat çekmeyi hede erken, düzenlenip araştırmacıların hizmetine sunulmalarının değerine ve yeni özel arşivlerin bağışlanmasıyla kazanacaklarımıza da bir kez daha işaret ediyor” diye yazıyor proje danışmanı Prof. Dr. Tûba Çavdar Karatepe (Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı) kitabın Sunuş bölümünde. Buradaki “bilinen biyografilere yeni bilgiler eklemek” kısmı özellikle dikkat çekici. Türkiye’nin ilk kadın avukatının, kadın hareketinin başını çeken bir gürün, bir yazarın, Osmanlı döneminde yaşamış ilk kadın şairimizin mektuplarına, el yazısıyla notlar düştüğü fotoğraflarına, daha önce hiç görmediğiniz gazete kupürlerine tek seferde ulaşabildiğinizi hayal edin... Kadın Özel Arşivlerinde 40 Kadın 40 Hayat kitabının bu anlamda da eşsiz bir kaynak olduğu muhakkak.
Alanında yetkin isimlerin bahsini ettiğimiz arşivlerden hareketle kaleme aldığı, verdiği bilgiler kadar belgeler ve fotoğraflarla da zenginleşen kitapta adından da anlaşılabileceği üzere 40 isim yer alıyor. Kitaba konu olan o isimlerden bazılarını sayalım: Şair Nigâr Hanım, Fatma Aliye, Halide Edib Adıvar, Müfide Ferit Tek, Sabiha Sertel, Hasene Ilgaz, Süreyya Ağaoğlu, Sabiha Rüştü Bozcalı, Sâmiha Ayverdi, Adalet Ağaoğlu, Behice Boran, Necile Tevfik, Kerime Nadir Azrak, Jale Baysal, Leyla Erbil, Şirin Tekeli...
Kadın tarihine dair bir başucu kitabı, özveriyle hazırlanmış güvenilir bir kaynak Kadın Özel Arşivlerinde 40 Kadın 40 Hayat. İBB Yayınları etiketiyle yayımlanan kitabı İstanbul Kitapçısı mağazalarından ve istanbulkitapcisi.com adresinden satın alabilirsiniz.