2020’de neler yaşadık

23 Kasım 2020 - 14:03

OCAK 2020

Avustralya kıvılcımı 2020'ye sıçradı 

2019’un son yarısında başlayan Avustralya yangınları, 2020’nin ilk yarısına da damga vurdu. Yeni Güney Galler eyaletinden sonra Queensland, Victoria ve Güney Avustralya eyaletlerinde de etkili olan yangınlara normalin çok üstünde seyreden sıcaklıkların ve kuraklığın neden olduğu açıklandı. Yaz sıcaklarından ötürü yangınlara yabancı olmayan Avustralya’da tarihinin bu en büyük yangını, boyutu ve süresi itibarıyla devletin iklim politikasının sorgulanmasına yol açtı. Altı ay sonunda kontrol altına alınabilen yangında 8 milyon hektar ormanlık alanın yok olduğu ifade ediliyor. Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) ve Sidney Üniversitesi’nin birlikte yaptığı çalışmaya göre, 1,25 milyar hayvan yangınlar esnasında doğrudan ya da dolayı olarak hayatını kaybetti.

Virüsün artık bir ismi var 

Dünya Sağlık Örgütü, yeni tip koronavirüsün “2019-nCoV” olarak tanımlandığını 7 Ocak’ta açıkladı. 11 Şubat’taki toplantının ardındansa, DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, virüsün artık bir ismi olduğunu duyurdu: “COVID-19”.

Virüsün, Çin’in Hubei eyaletine bağlı Wuhan kentinde bir hayvan pazarından yayıldığı ortaya çıkmıştı.

Kraliyet Ailesi'nde çatırdama 

Prens Harry ve eşi Meghan Markle, Instagram’daki “Sussexroyal” hesaplarından 8 Ocak’ta yaptıkları bir açıklamayla Kraliyet Ailesi’ndeki üst düzey rollerinden geri çekildiklerini, finansal anlamda bağımsızlık elde etmek üzere çalışacaklarını, bunu yaparken ise Kraliçe’ye desteklerinin devam edeceğini beyan ettiler. Aynı açıklamada bundan böyle zamanlarını Kuzey Amerika ile Birleşik Krallık arasında bölüştüreceklerini de bildirdiler. Aksi yönde pek çok söylentiye rağmen, birkaç gün sonra Kraliçe II. Elizabeth bir açıklama yaparak bu süreci onayladığını duyurdu.

Kasım Süleymani'nin ölümü

İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani, Irak’ın başkenti Bağdat’ta havaalanına düzenlenen füze saldırısında öldü. Pentagon, ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatı üzerine hava saldırısını gerçekleştirdiğini doğruladı.

Elazığ'da deprem

24 Ocak’ta merkez üssü Elazığ’ın Sivrice ilçesi olan ve Kandilli Rasathanesi’nin büyüklüğünü 6,6 olarak açıkladığı bir deprem meydana geldi. Malatya’yı da etkileyen deprem can ve mal kaybına neden oldu. Bölgede, pek çok kentten arama kurtarma ekibi görev aldı. Malatya’daki bilanço dahil, depremde 50 insanın hayatını kaybettiği, 2000’e yakın yaralı olduğu kaydedildi.

Kobe Bryant (Depo Photos)

Kobe Bryant hayatını kaybetti

Tüm zamanların en iyi basketbolcuları arasında gösterilen Kobe Bryant, 26 Ocak’ta Los Angeles’ta geçirdiği bir helikopter kazasında hayatını kaybetti. Kobe Bryant’ın 13 yaşındaki kızı Gianna’nın da hayatını kaybettiği kazada, helikopterde 8 yolcu ve 1 pilot olmak üzere 9 kişinin bulunduğu ve hiçbirinin kurtulamadığı açıklandı. Olay resmî kayıtlara kaza olarak geçti ve kazaya yoğun sisin neden olduğu açıklandı. Kariyerinde Los Angeles Lakers takımıyla 5 NBA şampiyonluğu bulunan Bryant, 41 yaşındaydı. Kobe Bryant ve kızı Gianna için 24 Şubat’ta Los Angeles’ta düzenlenen anma töreninde Michael Jordan, Shaquille O’Neal, Beyoncé, Alicia Keys gibi isimler de konuşma yaptılar, performans sergilediler.

Brexit tasarısı kabul edildi

Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden ayrılması yönünde en somut adım atıldı ve Brexit yasası Londra Parlamentosu’nda 231’e karşı 330 oyla 10 Ocak’ta kabul edildi. Ardından Lordlar Kamarası’nda da görüşülen tasarı İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in onayına sunuldu. İngiltere böylelikle, 1973 yılında katıldığı AB’den 31 Ocak 2020’de ayrıldı. İlk kez bir ülke, Birlik’ten çıkmış oldu. AB ve İngiltere gelecekteki ilişkilerini düzenleyecek kapsamlı bir anlaşmaya ilişkin müzakere yürütmeye devam ediyor. Geçiş süreci boyunca İngiltere, AB kurallarına tabi olmayı sürdürecek.

ŞUBAT 2020

Düzensiz göçmenler sınırda

Reuters, Türkiye’nin AB’ye gitmek isteyen mültecileri durdurmama yönünde karar aldığını duyurdu. Bu durum, Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki göçmen anlaşmasının yeniden gündeme gelmesine neden oldu. Göçmen Mutabakatı diye de adlandırılan söz konusu anlaşma, 18 Mart 2016 tarihinde Türkiye-AB zirvesi sonrası yürürlüğe girmişti. AB’nin anlaşma doğrultusunda Türkiye’ye ödemesi gereken miktarın sadece bir kısmını ödediği biliniyor. Türkiye’nin mültecileri durdurmama kararının gündeme gelmesiyle düzensiz göçmenler Yunanistan’a geçebilmek adına hareketlenmiş ve sert müdahalelerle karşılaşmışlardı.

Parazit filminin yönetmeni Bong Joon Ho (Depo Photos)

Oscar tarihinde bir ilk

Oscar Ödülleri Töreni 9 Şubat’ta Los Angeles’ta gerçekleşti. Güney Kore yapımı Parazit, törene damga vururken Oscarların 92 yıllık tarihinde bir ilk yaşanmasına da vesile oldu. İlk kez En İyi Film ödülü İngilizce dışında bir dilde çekilen filme veriliyordu. Yönetmenliğini Bong Joon Ho’nun üstlendiği Parazit, En İyi Film kategorisinin yanı sıra En İyi Yönetmen ve En İyi Uluslararası Film gibi öne çıkan kategorilerde de ödüle layık görüldü. Oscar Ödülleri’nde En İyi Erkek Oyuncu ödülü Joker filmindeki performansıyla Joaquin Phoenix’e, En İyi Kadın Oyuncu ödülü ise Judy filmdeki performansıyla Renée Zellweger’e gitti. En İyi Yönetmen kategorisinde hiçbir kadın yönetmenin aday olarak yer almaması ise tepkilere neden oldu.

"Evet doğru, artık vakamız var"

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Türkiye’de ilk kez koronavirüs vakası görüldüğünü açıkladı. Kara açıklamasında, “Bu vaka yurt dışından virüs alarak geldi ve kendisi de bunu değerlendirdiği için, riskli olabileceğini bildiği için, çok az kişiyle temas edip, çok fazla dışarıya çıkmayan birisi, o bakımdan şansımız var” dedi.

COVID-19 bir pandemidir

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, örgütün Cenevre’deki merkezinde düzenlenen basın toplantısında COVID-19’u pandemi ilan etti. Dünya Sağlık Örgütü en son 2009 yılında ortaya çıkan H1N1 virüsü için (Influenza A veya domuz gribi diye de biliniyor) pandemi açıklaması yapmıştı. DSÖ’ye göre pandeminin üç koşulu var: Daha önce maruz kalınmamış bir hastalık olması; hastalığa neden olan unsurların bulaşıcı olması ve tehlike arz etmesi; hastalığın insanlar arasında kolayca ve devamlı yayılması.

Tokyo 2020, seneye aynı isimle düzenlenecek (Depo Photos)

"Tokyo 2020" 2021'e kaldı

Tokyo 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’nın “Tokyo 2020” adıyla 2021’de düzenlenmesine karar verildiği açıklandı. Bu açıklama, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Thomas Bach ve Japonya Başbakanı Şinzo Abe arasında gerçekleşen görüşmenin ardından yapıldı. Tokyo 2020, yeni inşa edilen Ulus Stadı’nda düzenlenecek törenle 23 Temmuz 2021’de başlayacak ve 8 Ağustos’ta sona erecek. Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları’nın tarihi ise 24 Ağustos-5 Eylül 2021 olarak duyuruldu. Tokyo Olimpiyatları 1940 yılında da savaş nedeniyle iptal edilmişti.

Süper Lig ertelendi

Ankara’da tedbirlerin değerlendirildiği toplantıdan liglerin ileri bir tarihe ertelenmesi kararı çıktı. Süper Lig, TFF 1. Lig, TFF 2. Lig ve TFF 3. Lig’de yeni takvimin gelişen şartlar doğrultusunda belli olacağı Türkiye Futbol Federasyonu tarafından duyuruldu. 12 Haziran’da, eksik maçların tamamlanması için lig yeniden başladı. Süper Lig’de 2020-2021 sezonun başlangıç tarihi ise 11 Eylül oldu.

Boris Johnson'dan korona açıklaması

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Twitter hesabından yayınladığı bir video ile koronavirüs testinin pozitif çıktığını açıkladı. Yaptığı bu duyuruda “Video konferans yoluyla hükümeti idare etmeye devam edeceğim. Hep birlikte bu salgını yeneceğiz” diyen Boris Johnson, testi pozitif çıktıktan 10 gün sonra hastaneye kaldırıldı. Johnson, tedavisinin ardından 12 Nisan’da taburcu edildi.

65. Eurovision Şarkı Yarışması iptal edildi

16 Mayıs’ta Hollanda’nın Rotterdam şehrinde düzenlenmesi beklenen 65. Eurovision Şarkı Yarışması’nın COVID-19 nedeniyle iptal edildiği duyuruldu. 2019’da İsrail’de gerçekleştirilen yarışmada Hollanda’dan Duncan Laurence birinciliği elde etmiş, şarkıcı böylelikle ülkesine 2020’nin ev sahipliğini getirmişti. Yarışmanın 2021’de Hollanda’da yapılması gündemde.

EURO 2020 cephesinden erteleme haberi

2020 Avrupa Futbol Şampiyonası’nın (EURO 2020) bir yıl ertelendiği ve turnuvanın 11 Haziran-11 Temmuz 2021 tarihlerinde düzenleneceği UEFA’nın resmî Twitter hesabından duyuruldu. 2020’de düzenlenmesi planlanan 16. şampiyona, 12 Haziran-12 Temmuz 2020 tarihlerinde gerçekleştirilecekti. Şampiyonaya 12 farklı ülke ev sahipliği yapacaktı.

NBA askıya alındı

Amerikan Profesyonel Basketbol Ligi’nde (NBA) sezonun geri kalan maçları süresiz olarak ertelendi. Bu karar Oklahoma City Thunder-Utah Jazz maçının ertelenmesinin ardından açıklandı. Bir Utah Jazz oyuncusunda koronavirüs tespit edilmesi üzerine böyle bir karar alındığı belirtildi. Daha sonra NBA’de sezon, 31 Temmuz’da kaldığı yerden devam edecekti.

Wuhan'da karantina 7 Nisan'da sona erdi, toplu taşıma çalışmaya başladı (Depo Photos)

NİSAN 2020

Wuhan'da karantina resmen sona erdi

Koronavirüsün ortaya çıktığı yer olarak nam salan ve 23 Ocak 2020 tarihinde karantinaya alınan Wuhan kentinde karantina 7 Nisan’da resmen sona erdi. 23 Ocak itibarıyla uçak seferlerinden toplu taşımaya tüm faaliyetlerin durdurulduğu 11 milyon nüfuslu Wuhan’da 11 hafta sonra otobanlar açıldı, tren ve uçak seferleri başladı. Tedavi gören tüm hastaların taburcu edildiği açıklandı. Wuhan’da salgının başından bu yana 50 binin üzerinde vakanın görüldüğü, 4000’e yakın insanın hayatını kaybettiği biliniyor.

MAYIS 2020

SpaceX ile iki NASA astronotu uzaya fırlatıldı

ABD’nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), girişimci Elon Musk’ın kurucusu olduğu SpaceX firmasına ait roket ve uzay aracını Uluslararası Uzay İstasyonu’na fırlattı. Aslen 27 Mayıs’ta gerçekleşmesi planlanan bu eylem, hava koşullarından ötürü ertelenmişti. 30 Mayıs’ta gerçekleştirilen fırlatış, NASA TV üzerinden canlı olarak yayınlandı. SpaceX’in “Crew Dragon” ismini taşıyan uzay mekiği ile Robert Behnken ve Douglas Hurley isimli iki NASA astronotu uzaya fırlatıldı. Böylece ABD tarihinde ilk kez bir özel şirket uzaya insan yollamış oldu. ABD, 2011 yılından bu yana astronotlarını uzay istasyonuna taşımak için Rusya’ya ait Soyuz uzay araçlarını kullanıyordu.

George Floyd protestolarından bir kare (Depo Photos)

ABD'de protestolar başladı

25 Mayıs’ta Amerika Birleşik Devletleri’nde Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde polis tarafından dolandırıcılık şüphesiyle gözaltına alınan George Floyd (46) isimli vatandaş, Derek Chauvin isimli bir polis memurunun diziyle uzun süre boynuna basması sonucu hayatını kaybetti. George Floyd’un kendisini ölüme götüren polis şiddetine karşılık “Nefes alamıyorum” şeklindeki yardım çağrısı, “Black Lives Matter” olarak anılan protestoların da ana sloganı oldu.

George Floyd’un gözaltına alındığı sırada polis tarafından uygulanan şiddetin görüntüleri sosyal medya aracılığıyla tüm dünyaya yayıldı ve siyah vatandaşlara yönelik polis şiddeti tartışmalarında bir anlamda bardağı taşıran son damla oldu. Protestolar ABD çapında eyaletten eyalete yayıldı ve dünyanın pek çok yerinden destek aldı. Floyd’un ölümüne neden olmakla suçlanan polis memuru Derek Chauvin, olaydan ancak dört gün sonra gözaltına alınmıştı. İkinci dereceden cinayet suçuyla dava açılarak tutuklanan Chauvin, 1 milyon dolar kefaletle serbest bırakıldı. Olay anında Chauvin’in yanında olan diğer üç polis memuru da ilk başta gözaltına alındı ancak sonradan kefaletle serbest kaldılar. New York Times gazetesi yaptığı anketin sonucunda protestoların ABD tarihindeki en geniş katılımlı eylemler olduğunu iddia etti.

HAZİRAN 2020

Meksika'da deprem

Meksika’nın güney eyaleti Oaxaca’da 7,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin ardından pek çok bölge için tsunami uyarısı yapıldı. Depremden merkez eyaletler de etkilendi. İlk belirlemelere göre can kaybının olmadığı açıklansa da daha sonra depreme bağlı ölümlerin gerçekleştiği duyuruldu.

TEMMUZ 2020

ABD Başkanlığı için sıra dışı aday

Amerikalı rap sanatçısı ve tasarımcı Kanye West, ABD başkanlığına adaylığını koyacağını açıkladı. West’e ilk destek Elon Musk’tan geldi. Öte yandan, Kanye West’in Donald Trump’ı desteklediği de biliniyordu. Kanye West’in, 19 Temmuz’da başlayan kampanyası için şahsi servetinden 6,8 milyon dolar kullandığı iddia ediliyor. Daha sonra Kanye West, 3 Kasım’da gerçekleşen başkanlık seçiminde 60 bin oy alacak ve hayatında ilk kez oy kullandığını, onu da kendisine verdiğini Twitter üzerinden paylaşacaktı.

ABD'li şarkıcı Christina Aguilera bu pozuyla #ChallengeAccepted dedi

Kadınlardan kadınlara destek

Türkiye’de kadınların Instagram platformunda siyah beyaz fotoğraflarını #ChallengeAccepted etiketi ile paylaşarak başlattığı akım, Jennifer Aniston, Jessica Biel, Christina Aguilera, Demi Moore gibi dünya çapındaki yıldız isimlerin de katılımıyla global bir destek kampanyasına dönüştü. Kadınlar arasında başlayan fotoğraf paylaşımının amacı, Türkiye’de son yıllarda daha da artan kadın cinayetlerine ve kadına şiddete karşı ses yükseltmekti. Hükümetin, İstanbul Sözleşmesi adıyla bilinen Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nden imzasını çekmeyi değerlendirdiğine dair çıkan haberler ve Pınar Gültekin (27) cinayeti, #ChallengeAccepted akımının doğmasında etkili oldu. Bu etiketin yanı sıra “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır” etiketi de paylaşımlarda kullanılmaya başlandı.

Ayasofya yerli ve yabancı ziyaretçilere halen açık (Depo Photos)

Ayasofya ibadete açıldı

UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Ayasofya, 86 yıl sonra 24 Temmuz’da yeniden ibadete açıldı. Ayasofya’da ilk namazın kılınacağı gün yoğunluktan ötürü doğabilecek izdihamı önlemek adına kentte çeşitli tedbirler alındı. İstanbul’un fethi öncesi 916 yıl boyunca kilise olarak varlık gösteren Ayasofya, 1453’ten sonra camii olarak kullanılmış, 1934 itibarıyla da müze olarak hizmet vermişti. İbadete açılması yurtta coşkuyla karşılanırken Yunanistan’da yas ilanına sebep oldu. Türkiye’nin en çok turist çeken noktalarından biri olan Ayasofya yerli ve yabancı ziyaretçilere halen açık.

Yılın ilerleyen günlerinde, 7 Kasım Cumartesi günü ise, Ayasofya ile özdeşleşen tekir sokak kedisi Gli’nin yaşamını yitirdiğini öğrenecektik. 16 yıldır Ayasofya’da yaşayan Gli, deniz aşırı bir şöhrete ve Instagram’da 118 bin takipçiye sahipti. Dünyada fotoğrafı en çok paylaşılan kedi olarak biliniyor.

AĞUSTOS 2020

Beyrut'ta sarsıcı patlama

Lübnan’ın başkenti Beyrut, 4 Ağustos’ta devasa bir patlamayla sarsıldı. Patlamaya yol açanın bir saldırı olmadığı, Beyrut Limanı’nda patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda önce bir yangının çıktığı, ardındansa çok güçlü bir patlama gerçekleştiği açıklandı. Beyrut Limanı, kent merkezindeki konumu nedeniyle büyük bir yıkıma neden oldu. Yerleşim bölgelerinin yanı sıra tarihî binaların konumlandığı Cummeyze Mahallesi de patlamadan zarar gördü. 200’e yakın insanın hayatını kaybettiği, yaralı sayısının 6 bini bulduğu, çok sayıda da kayıp olduğu haber verildi. Patlamaya ihmalin yol açtığı iddia edilince şehirde protestolar başladı. Lübnan Başbakanı Hassan Diyab hükümeti 10 Ağustos’ta istifa etti. Beyrut’taki patlama, tarihteki nükleer olmayan en büyük patlamalardan biri olarak gösteriliyor.

Hastalık istifa getirdi

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, 28 Ağustos’ta sağlık sorunu nedeniyle görevinden istifa ettiğini açıkladı. Uzun süredir strese bağlı ülseratif kolitten şikâyetçi olan 65 yaşındaki Abe, 2007 yılında, yani başbakan olduktan bir yıl sonra hastalığından ötürü görevinden ayrılmıştı. 2012’de yeniden işbaşı yapan Şinzo Abe’nin görev süresinin bitmesine bir yıl daha vardı. İstifasının ardından Liberal Demokrat Parti’nin lideri Yoşihide Suga ülkenin yeni başbakanı seçildi. 71 yaşındaki Suga, Eylül 2021’deki olağan genel seçimlere kadar görevde kalacak. 

EYLÜL 2020

Süper Kupa'nın sahibi Bayern Münih

A Şampiyonlar Ligi 2020 şampiyonu Alman Bayern Münih ile UEFA Avrupa Ligi 2020 şampiyonu İspanyol Sevilla’yı karşı karşıya getiren Süper Kupa mücadelesinde galip gelen taraf 2-1’lik skorla Bayern Münih oldu. 24 Eylül’de gerçekleşen futbol karşılaşmasına Macaristan’ın başkenti Budapeşte’deki Puskas Stadyumu ev sahipliği yaptı.

Bir ikon hayatını kaybetti

Eski ABD Başkanı Bill Clinton tarafından 1993 yılında Yüksek Mahkeme’ye atanan ve burada görev alan ikinci kadın olan Ruth Bader Ginsburg 18 Eylül’de hayatını kaybetti. Uzun süredir kanser tedavisi gören Ginsburg, 87 yaşındaydı. Ginsburg, ABD’de kadın hakları ve azınlık hakları konusunda mücadeleyi asla bırakmamış simge bir isimdi. Yerine, Donald Trump’ın aday göstermesiyle Amy Coney Barrett seçildi. Yüksek Mahkeme’nin silah kullanımından kürtaja pek çok konuda etkin rol oynaması sebebiyle Barrett’ın göreve gelmesi endişe verici bulundu. ABD’de Yüksek Mahkeme yargıçları ömür boyu görevde kalıyor.

Hayaletler

Venedik'ten Hayaletler'e "Büyük Ödül"

Dünya prömiyerini Eylül’de 77. Venedik Film Festivali’nde gerçekleştiren, yönetmenliğini Azra Deniz Okyay’ın yaptığı Hayaletler, Venedik Uluslararası Eleştirmenler Haftası’nda Büyük Ödül’ü (Grand Prize) kazandı. Elektrik kesintisinin saatlerce devam ettiği tek bir günü İstanbul’un Sucular Mahallesi’nde dört farklı karakter üzerinden anlatan Hayaletler, ekim başında Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden de En İyi Film ve En İyi Yönetmen dalları dahil 5 ödülle döndü. Festival daha sonra rotasını dünyanın en önemli film festivallerine çevirdi.

Dağlık Karabağ krizi, yeniden

Eylül’de Ermenistan ve Azerbaycan arasında bir kez daha silahlı çatışma başladı. Azerbaycan sınırları içerisinde, Ermenistan sınırına yakın bir yerde bulunan Dağlık Karabağ bölgesi, 1980’lerin sonundan bu yana iki taraf arasında sürekli bir kriz unsuru: Belli dönemlerde ilan edilen ateşkeslere rağmen aradaki çatışma devam ediyor. 1990’ların başında Dağlık Karabağ bölgesinde iki taraf arasındaki en kanlı savaşlardan biri yaşanmış, binlerce insan ölmüştü. Mevcut çatışmalar, 9 Kasım’ı 10 Kasım’a bağlayan gece yarısı ateşkesle son buldu. Ateşkesi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin duyurdu. Buna göre bölgede beş yıl boyunca Rus barış güçleri konuşlanacak. Putin ayrıca Azerbaycan ve Ermenistan’ın kontrol ettikleri pozisyonlarda kalacaklarını da açıkladı. 

Louise Glück (NOBEL MEDIA. ILL. NIKLAS ELMEHED)

2020 Nobel Ödülleri sahiplerini buldu

Barış, edebiyat, kimya, ekonomi, fizik ve fizyoloji- tıp alanlarında verilen Nobel Ödülleri’nin 2020 kazananları açıklandı. En çok merak edilen kategorilerden Edebiyat Ödülü’ne ABD’li şair Louise Glück layık görüldü. Glück, ’93’te aynı ödülü kazanan Toni Morrison’dan beri Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülen ilk ABD’li kadın edebiyatçı oldu. Nobel Barış Ödülü ise Dünya Gıda Programı’na verildi. Diğer kategorilere gelince... Nobel Tıp Ödülü’nün bu yılki sahipleri, Hepatit C virüsünün keşfine katkıda bulunan Harvey J. Alter, Charles M. Rice ve Michael Houghton oldu. Nobel Kimya Ödülü, genom düzenlemesi için metot geliştiren bilim insanları Emmanuelle Charpentier ve Jennifer A. Doudna’ya verildi. Nobel Fizik Ödülü’nü üç isim paylaştı: Roger Penrose, Reinhard Genzel ve Andrea Ghez. Son olarak Nobel Ekonomi Ödülü, ihale teorisinin geliştirilmesine katkılarından dolayı Paul Milgrom ve Robert Wilson’a verildi.

Trump'lardan "pozitif" bir açıklama

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından yaptığı bir açıklama ile kendisinin ve eşi Melania Trump’ın COVID-19 testlerinin pozitif çıktığını duyurdu. 74 yaşındaki Trump, maske takma konusundaki alaycı tavrı sebebiyle eleştiriliyordu. Çiftten hemen önce de Trump’ın yakın çalışma arkadaşı Hope Hicks’in koronavirüs pozitif olduğu açıklanmıştı.

Polonya'yı sokağa döken karar

Polonya’da kürtaj hakkının önemli ölçüde kısıtlanması protestolara neden oldu. Kürtaj ülkede halihazırda zaten yasadışıydı ve sadece “kusurlu fetüs” durumunda uygulanabiliyordu. Bu maddenin de kaldırılmasıyla tepkiler sokaklara taşındı. Pek çok kentte gerçekleşen ve günlerce süren yoğun protestolar karşısında, kürtaj yasağı kararı ertelendi.

İzmir'de deprem

Türkiye'nin en kalabalık 3. ilinde deprem

20 Ekim Cuma günü, merkezi İzmir’in Seferihisar ilçesi açıkları olan bir deprem gerçekleşti. AFAD’ın şiddetini 6,6 Kandilli Rasathanesi’nin ise 6,9 olarak açıkladığı sarsıntı, ülkenin batısında geniş bir coğrafyada hissedildi. Pek çok kentten arama kurtarma ekibinin gece gündüz çalıştığı İzmir’de AFAD’ın yaptığı son açıklamaya göre ölü sayısı 116’ya yükseldi. Deprem ülkesi Türkiye’de yapılmayan düzenlemeler, alınmayan tedbirler ve sürüp giden sağlıksız yapılaşma, İzmir Depremi ile birlikte yeniden gündeme geldi.

KASIM 2020

Viyana'da saldırı

Avusturya’nın başkenti Viyana’da bir silahlı saldırı gerçekleşti. IŞİD sempatizanı olduğu tespit edilen saldırgan, polis tarafından olay yerinde öldürüldü. Saldırıda 4 sivil yaşamını kaybetti, 22 kişi yaralandı.

Koronavirüste ikinci perde

Dünya çapında vakaların yeniden artışa geçmesiyle özellikle Avrupa’da birçok ülkede yeni karantina uygulamaları yürürlüğe girdi. Almanya, Fransa ve İngiltere sadece süpermarketlerin açık olacağı ve belli seviyelerde eğitimin devam edeceği bir planı uygulamaya koyarken, Fransa’da sokağa çıkma yasağı da getirildi. Yunanistan’da ülke genelinde karantina uygulanmasına karar verildi. 9 Kasım 2020 itibarıyla dünya genelinde COVID-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 1 milyon 261 bin 971’e, vaka sayısı ise 50 milyon 728 bin 891’e ulaştı. (Kaynak: Worldometer).

Joe Biden (solda) ve Kamala Harris (Depo Photos)

ABD'nin 46. Başkanı belli oldu

Amerika Birleşik Devletleri’nde Demokrat aday Joe Biden ile Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump’ı karşı karşıya getiren başkanlık yarışında mücadeleyi kazanan isim Joe Biden oldu. ABD’de başkan olabilmek için minimum 270 delege kazanmak gerekiyor. Başkanlık seçiminde 3 Kasım’da TSİ 13.00 itibarıyla seçmenler oy kullanmaya başladı. Koronavirüs nedeniyle posta yoluyla erken oy kullanmayı tercih edenlerin sayısının 100 milyonu aştığı açıklandı. Henüz oy sayımı devam ederken Donald Trump’ın sosyal medyadan zafer paylaşımı yapması tepkiye yol açtı. Joe Biden’ın seçimi kazanmasıyla, başkan yardımcılığına aday gösterdiği Kamala Harris, ABD tarihinde bu unvanı elde eden ilk kadın oldu. Biden’ın zaferi ülkede coşkuyla karşılandı. Pek çok kentte halk kutlama yapmak amacıyla sokaklara döküldü, dans etti.

2021'e aşı haberiyle giriyoruz

Almanya merkezli BioNTech ile ABD merkezli Pfizer’in birlikte geliştirdikleri koronavirüs aşısının yüzde 90 başarıya ulaştığı açıklandı. BioNTech firmasının arkasında Türkiye kökenli iki bilim insanı, Özlem Türeci ve Uğur Şahin yer alıyor. Uğur Şahin, bu aşının virüsün önünü keseceğine dair inançlarının tam olduğunu ifade ederek 2021 için umut verdi.

Derginin baskı tarihi nedeniyle dosyada 11 Kasım’a kadar olan gelişmeler değerlendirilmiştir.
2020
2020 yılında neler oldu
Covid-19
Yangın
ABD Başkanlık Seçimi
Nobel Ödülleri
Savaş
Çevre
Aşı
Salgın
Sayı 004

BENZER

Temelinin atıldığı 1946 yılından bu yana sayısız tartışmanın öznesi olan Atatürk Kültür Merkezi, 29 Ekim 2021’de düzenlenen açılışla yeniden hayat buldu. Bu vesileyle İstanbul’un simge mekânının macera dolu geçmişinden bazı satır başlarını sıraladık.
Geleneksel Türk Tiyatrosu’nun Kukla, Meddah, Karagöz ve Ortaoyunu türleri, geçmişten ve birbirinden beslenerek kentin her yerinde din, ulus, yaşam biçimi ayırmadan kadın, erkek, çocuk demeden herkesi kucakladı, isteklerine, umutlarına, yaşamlarına dokundu. Bugün artık örneği azalan bu oyunlar, seyredenleri gülümsetirken yer yer yaşama ilişkin birçok konuda düşündürmektedir.
İBB Yayınları etiketini taşıyan ve Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı iş birliğiyle hayata geçirilen Kadın Özel Arşivlerinde 40 Kadın 40 Hayat kitabı büyük özveriyle hazırlanmış güvenilir bir kaynak olmasının yanı sıra arşivciliğin önemini de bir kez daha gözler önüne seriyor.