İstanbul'a ve İstanbulluya dair yaşam kültürü dergisi İST yayında!

10 Temmuz 2020 - 16:23

İstanbul ve İstanbulluya dair yaşam kültürü dergisi İST yayında!

Bildiğimiz İstanbul’un sonu olacak Kanal İstanbul’a dair tam 18 sayfalık özel dosya, Türklerin modern futbolla tanışma macerası, Ezel Akay’dan Seren Yüce’ye yönetmenlerin kadrajından İstanbul hikayeleri, şoförden öğretmene, oto lastikçiden müzisyene kadınlar, seyircisinden salonuna bağımsız tiyatroların mevcut durumu, profesyonel eğitmenlerden şehrin sunduğu ücretsiz spor aletlerini kullanma taktikleri, İstanbul’un simge taşları, tarihi şekerciler, Ramazan pidesinde “tırnak” ustalığı, Boğaz ve balık ikilisinde son durum, fotoğraflarla Atatürk’ün Adana’dan İstanbul’a geliş hikayesi, girmediğimiz 2. Dünya Savaşı’nda verdiğimiz şehitler, iklim krizi, Genco Erkal, Mert Fırat, Yetkin Dikinciler, Beyhan Murphy röportajları… İST, 176 sayfada geçmişten bugüne İstanbul’un yaşam kültürüne dair bilgi, belge, gözlem, aktüel haber, röportaj, özel dosya ve çok daha fazlasını sunuyor.  

Ahmet Ümit, Şebnem Bozoklu, Murat Menteş, Kanat Atkaya, Kaan Sezyum, Doğu Yücel, Melis Alphan, Cengiz Özkarabekir, Cengiz Kahraman, Barış Akpolat, Banu Tuna, Sinan Meydan, Haldun Hürel, Murat Meriç, Alper Çeker, Mehmet Yüce, Simto Alev’in yazıları; Mehmet Çağçağ’ın çizimi ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu’nun önsözüyle İST, ücretsiz, her yerde!

ist dergi
dergi
Sayı 001

BENZER

Edebiyat, doğayı sever. Edebiyatçıların çoğu yazmak için kendine bir tenhalık krallığı kurar; bazen sohbeti seçilmişler arasında, bazen çamlar altında. Adalar semti her daim İstanbul’un tenhalığı olmuş, sanatçıları kendine çekmiştir. Büyükada, Heybeliada, Burgazadası ve Kınalıada’da yaşamış ünlü edebiyatçılarımızın izini sürdük sokaklarda ve satırlarda.
İstanbul konulu bilinen ilk harita 1422 senesine tarihlense de Adalar’ın haritalarda arz-ı endam etmesi 16. yüzyılı buluyor. Ancak Adalar, haritacıların gözünde halen müstakil bir konu değil; yalnızca coğrafi bir ayrıntı. “Bakış açısı”nın değişmesi için 20. yüzyılı beklemek gerekiyor. Sanat tarihçisi, gravür ve harita uzmanı Dr. Ayşe Yetişkin Kubilay, Adalar’a işaret eden erken tarihli haritaları incelediği bu yazısında, aynı zamanda İstanbul’un kayıp adası Vordonisi’nin de izini sürüyor.
Öyle yaşamlar vardır ki asla kıyıda köşede kalamazlar. Göze batar, hemen dikkatimizi çeker, bir şekilde insana ve yaşama dokunan yanlarıyla bizi kavrar, içlerine alırlar. Yaşamları biriktirilmiş olanın tarihiyle o an yapılması gerekenin gerçek ve somut karşılıklarıdır. İşte bu noktada, onları tanımak, anlamak, kavramak kadar başkalarına anlatmak, aktarmak, paylaşmak gerektiğini de düşündürürler. Zordur... Çünkü düşünce ve uygulamalarıyla belli bir kavramın, olgunun, işin, çabanın, başarının içine sığmazlar. Türk tiyatrosunun tanınmış adı Muhsin Ertuğrul böyle biridir.