İBB iştiraki Metro İstanbul AŞ'nin kentin temposuna yetişmeye çalışanların kültür sanatla "doğal olarak" buluşabilmesi için bir zemin yaratma çabası nihayet hayat buldu. İstanbullular için alışılmadık bir deneyim vadeden "İstanbul’da Şifa Bulmak" isimli serginin açılışı 26 Haziran'da Taksim'de bulunan Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı'nın yaklaşım tünelinde yapıldı.
"İstanbul’da Şifa Bulmak" sergisi Karşı Sanat iş birliğiyle, Melis Bektaş’ın küratörlüğünde düzenleniyor. Sergide ArekQadrra, Berka Beste Kopuz, Canavar, Deniz Çimlikaya, Ece Eldek, Eda Aslan, Eda Emirdağ & İrem Nalça, Emin Köseoğlu, İpek Yücesoy, İsmet Köroğlu, Marina Papazyan, Metehan Özcan, SABO, Seydi Murat Koç, Umut Erbaş ve Yekateryna Grygorenko gibi sanatçıların eserleri yer alıyor. Tünel'de ayrıca kolera salgını zamanı Osmanlı'da kurulan Surp Pırgiç, Balıklı Rum, Surp Agop, Balat Or-Ahayim ve Bulgar Hastanesi’nin tarihini ve ilişkilerini çalışan araştırmacılar Cemre Gürbüz, Gabriel Doyle ve Naomi Cohen'in çalışmalarının bir kısmı hikayeler ve arşivle haritalandırdıkları yerleştirmeyle sergileniyor. Yaklaşım Tüneli’nin dışında ise sanatçı İpek Yücesoy'un Borçelik’in sponsorluğu ile ürettiği eserler kalıcı olarak sergilenmekte.
İBB iştiraki Metro İstanbul AŞ'nin Genel Müdürü Özgür Soy, 19 Temmuz'a kadar ziyaret edilebilecek sergiyle ilgili şunları söylüyor:
"Metrolar sadece trenlerden ibaret ulaşım kanalları değil, aynı zamanda insanların günlük yaşamının bir parçası. 1 milyon metrekarenin üzerinde bir alana sahibiz ve bu alanları metropol hayatının hızına yetişecek şekilde birer kültür-sanat kavşakları şeklinde konumlandırarak İstanbulluların ev, iş ya da sevdiklerine giderken keyifli vakit geçirebilecekleri alanlar haline getirmek istiyoruz. İstanbulluların metro tünellerinde sanatın farklı dallarında eserler görmesini istiyoruz. Bugüne kadar çeşitli noktalarda fotoğraf sergisi, duvar boyama uygulaması gibi çalışmalara ev sahipliği yaptık. Bu yaklaşımımızın Türkiye’deki sanatçılar açısından da kıymetli olacağını düşünüyoruz. Onlar da kendilerini ifade edecek alanlar bulmakta zorlanıyorlar. Sanatçılarımız kent insanı ile aracısız bir şekilde buluşacak, sanat sadece sergilerde müzelerde değil, metro ile hayatın tam içinde kendisine yer bulacak. Bu nedenle alanlarımızda daha çok sanat eserine yer vermek istiyoruz."
Sergiyi nasıl gezebilirsiniz?
Pandemi nedeniyle ziyaretçiler HES Kodu kontrolü ve ateş ölçümünün ardından 25'er kişilik gruplar halinde sergiyi gezebiliyor. Sergi, Pazar günleri hariç 12.00-19.00 saatleri arasında gezilebiliyor. Çarşamba günleri ise 15.00-19.00 saatleri arasında küratör eşliğindeki turlara katılmak mümkün.
Sergi, 1 Temmuz’dan itibaren Pazar günleri de açık olacak.
"Yaklaşım Tüneli" nedir?
Metro hattının yapımı aşamasında lojistik amaçlı açılan, ana hatta ya da tali yollara bağlantılı olan Taksim yaklaşım tüneli; 200 metre uzunluğunda, 4 metre genişliğinde ve 4.5 metre yüksekliğinde. Bir ucu yerin altında rayında giden hayata bağlı olan tünelin diğer ucu İstanbul’un en hareketli noktalarından biri olan Harbiye’ye açılıyor.